The U.S. Department of Transportation sääntöjen mukaan matkustajalta, joka yrittää kuljettaa kiellettyjä laitteita lennolle USA:n tai Kanadaan, evätään lennolle pääsy.

Kuljetukseen matkustajan matkatavaroina hyväksytyt matkatavarat saavat sisältää ainoastaan pukeutumiseen, käyttöön, mukavuuteen tai hygieniaan matkan aikana tarvittavia tavaroita. Turvallisuussyistä alla listattujen tavaroiden kaltaisia tavaroita ei saa kuljettaa matkustajan käsimatkatavaroissa.

Urheiluaseita voi kuljettaa ainoastaan ruumassa tai kirjattuna matkatavarana, ja tällöinkin vain jos:

 • Kyseessä on metsästysase, jota käytetään riistan, lintujen ja muiden eläinten metsästyksessä
 • Asetta käytetään tarkkuusammunnassa, savikiekkoammunnassa ja kilpa-ammunnassa, edellyttäen kuitenkin, ettei kyseinen ase ole puolustusvoimien käyttämä ase
 • Kyseessä on ilmapistooli, jousipyssy, starttipistooli tms.

Huomaa, että antiikkiaseet saatetaan hyväksyä, vaikka ne eivät noudattaisi yllä mainittuja ehtoja.

Urheiluaseiden ammusten kuljettaminen on sallittua ainoastaan silloin, jos ne tulevat mukana olevan henkilön omaan käyttöön, ne ovat hyvin pakattuja eikä niiden yhteispaino ylitä 5 kilogrammaa. Ammukset on pakattava erikseen urheiluaseesta.

 • Erityisesti lamauttamaan tai liikuntakyvyttömäksi tekemiseen tarkoitetut sähkölamauttimet.
 • Esineet, joissa on terävä kärki tai teräviä reunoja, joilla voidaan aiheuttaa vakavaa vahinkoa, on kielletty ja joissakin tapauksissa neulomis-, ompelu- ja virkkausvälineet kuuluvat tämän rajoituksen piiriin. Monet neulepuikot ja virkkuukoukut ovat kuitenkin tarpeeksi tylppiä, jottei niitä tarvitse laskea tähän kategoriaan kuuluviksi. Pidä siis mielessäsi, että lentokenttävirkailijoilla on oikeus takavarikoida neulepuikot ja muut käsityövälineet, jos niiden katsotaan mahdollisesti kuuluvan terävien esineiden kategoriaan.
 • Työkalut, joilla katsotaan voivan aiheuttaa vakavaa vahinkoa tai joiden katsotaan uhkaavan lentokoneen turvallisuutta.
 • Tylpät välineet, joilla voidaan aiheuttaa vakavaa vahinkoa, kun niitä käytetään lyömäaseena.
 • Räjähteet ja syttyvät aineet ja laitteet, joilla katsotaan voivan tai jotka näyttävät siltä, että niillä voidaan aiheuttaa vakavaa vahinkoa tai uhkaavan lentokoneen turvallisuutta.

Klikkaa linkki saadaksesi lisätietoa ja esimerkkejä kielletyistä tavaroista käsimatkalaukuissa.

Seuraavia asioita ei saa kuljettaa matkatavaroissa:

 • Räjähteet ja syttyvät aineet ja laitteet, joilla voidaan aiheuttaa vakavaa vahinkoa tai uhkaavan lentokoneen turvallisuutta.

Klikkaa linkki saadaksesi lisätietoa ja esimerkkejä kielletyistä tavaroista ruumaan menevissä laukuissa.

Turvallisuussyistä alla listattujen tavaroiden kaltaisia tavaroita ei saa kuljettaa matkustamossa/käsimatkatavaroissa ilman Icelandairin suostumusta ja aiempaa ilmoitusta. Huom: Nämä tavarat on yleisesti kuljetettava ruumassa.

 • SYÖVYTTÄVÄT AINEET kuten elohopea, hapot, emäkset ja märkäakut.
 • PONNEKAASUT (jäähdytetyt, syttyvät, ei-syttyvät ja myrkylliset) kuten butaani, happi, propaani ja paineilmasäiliöt.
 • TARTUNTAVAARALLISET AINEET kuten bakteerit ja virukset.
 • MYRKYT kuten hyönteismyrkyt, rikkaruohomyrkyt, arsenikki ja syanidit.
 • RADIOAKTIIVISET AINEET
 • KAIKKI RÄJÄHTEET kuten ilotuliteet, soihdut, ammukset ja tuliaseet.
 • HAPETTAVAT AINEET JA ORGAANISET PEROKSIDIT kuten valkaisuaineet ja lasikuidun korjaussarjat.
 • PALAVAT NESTEET JA KIINTEÄT AINEET kuten sytytin- tai lämmitinnesteet, puhdistusaineet, maalit ja kaikki TULITIKUT.
 • LÄÄKKEIDEN JA HYGIENIATUOTTEIDEN kuljettaminen on pienissä määrin sallittu.
 • TULITIKKUJA saa kuljettaa mukana.
 • SALKUT JA ASIAKIRJALAUKUT, joihin on asennettu litiumakun ja/tai pyrotekniikkalaitteita sisältäviä hälyttimiä.

Joitakin vaarallisiksi katsottuja aineita saa kuljettaa matkatavaroissa, ja niiden kuljettamiseen saatetaan vaatia Icelandairin ennalta myönnetty suostumus. Lisätietoa saat täältä.

Nesterajoitukset

NESTEET, AEROSOLIT JA GEELIT

Kaikki geelit, tahnat, voiteet, nestemäiset/kiinteät seokset tai kaikkien paineistettujen säiliöiden sisällöt kuuluvat näihin. Näihin kuuluvat muun muassa, muttei ainoastaan näihin rajoittuen, alkoholijuomat, hammastahnat, hiusgeeli, juomat, keitot, siirapit, hajuvedet, partavaahto, aerosolit ja muut koostumukseltaan vastaavat.

YKSITTÄISEN SÄILIÖN KOKO SAA OLLA TILAVUUDELTAAN KORKEINTAAN 100 MILLILITRAA

Nesteiden, aerosolien ja geelien yhteistilavuus ei saa ylittää 1 litraa. Nesteet, aerosolit ja geelit on pakattavat läpinäkyvään, uudelleensuljettavaan muovipussiin, jonka tilavuus on korkeintaan 1 litra.

100 ml:n / 1 l:n sääntöön saatetaan tehdä seuraavissa tapauksissa poikkeus:

 • Pikkulasten kanssa matkustavat vanhemmat saavat tuoda mukanaan niin paljon nesteitä, kun lasten ruokkimiseen matkan aikana tarvitaan.
 • Säännöllistä lääkitystä tarvitsevat saavat tuoda tarvittavan annoksen lentokoneeseen. Tämä pätee myös nestemäisiin lääkkeisiin ja injektoitaviin valmisteisiin.
 • Kaikkien lääkkeiden mukana tulisi kuljettaa englanninkileistä reseptiä tai lääkärinmääräystä, jos lentokenttäviranomaiset vaativat nähdä todisteen käsimatkatavoissa tuomistasi lääkkeistä.
 • Sellaiset nestemäiset lääkeaineet, joita ei tarvita lennon aikana, tulee kuljettaa ruumaan menevissä matkatavaroissa.

Litiumakkuja koskevat rajoitukset

Kannettavien tietokoneiden litiumakut ja/tai kaikki varapolttokennot ja kameroiden, kannettavien tietokoneiden ja videokameroiden kaltaisten sähkölaitteiden virtalähteet on kuljetettava käsimatkatavaroissa. Jos käsimatkatavarasi poistetaan matkustamosta ja siirretään ruumaan, sinun on ilmoitettava tällaisista laitteista ennen siirtoa.

It is forbidden to carry on board an aircraft damaged, defective or recalled lithium batteries or devices. If a damaged, defective or recalled battery or device is noticed to have been carried inadvertently on board an aircraft, the passenger concerned must keep the battery or device turned off, protect it from accidental activation (also disabling any features that may turn it on), keep it on their person, and not charge it at any time. Immediately inform the cabin crew when a device is damaged, hot, produces smoke, is lost, or falls into the seat structure.

Entä käsimatkatavaroissa kuljetettavat nesteet?

Käsimatkatavaroissa voi kuljettaa nesteitä, mikäli ne täyttävät seuraavat vaatimukset:

 • Yksittäinen nestepakkaus saa olla kooltaan enintään 100 ml.
 • Kaikkien nestepakkausten on mahduttava litran kokoiseen, läpinäkyvään ja suljettavaan muovipussiin.
 • Jokaisella matkustajalla saa olla yksi edellä mainittujen ehtojen mukainen muovipussi.
 • "Nestepakkauksella" tarkoitetaan mitä tahansa pulloa, säiliötä, putkea, kanisteria tai muuta esinettä, jonka sisällä voi kuljettaa nesteitä.
 • Useimmat juomatölkit ja -pullot ovat kooltaan yli 100 millilitraa (1 dl), joten niitä ei voi viedä turvatarkistusta pidemmälle.

Voit ottaa koneeseen myös muita lennon aikana tarvitsemiasi henkilökohtaisia tarvikkeita, mikäli lentokentän turvatarkistuksen henkilökunta ei katso niiden aiheuttavan turvallisuusriskiä. Lennoille saa ottaa yleensä seuraavia tarvikkeita:

 • Reseptilääkkeet, joiden määrä vastaa lennon kestoa
 • Vauvanruoat
 • Erikoisruokavalioon kuuluvat ruoat

Voit lukea lisätietoja tehostetuista turvallisuusmääräyksistä napsauttamalla tästä

 

Mitä käsimatkatavaroihin ei saa pakata?

Tietoja turvallisuuteen liittyvistä rajoituksista matkatavaroiden osalta matkoilla Islannista, Euroopassa tai Euroopasta löytyy Euroopan komission (EY) verkkosivuilta. Tietoja turvallisuuteen liittyvistä rajoituksista matkatavaroiden osalta matkustettaessa USA:sta löytyy U.S. Transportation Securityn (TSA) verkkosivuilta.


Isokokoisia käsimatkatavaroita, kuten kehystettyjä kuvia, ei voi kuljettaa välttämättä matkustamossa, sillä Icelandairin henkilöstö haluaa taata kaikkien matkustajien turvallisuuden sekä riittävät tilat lentokoneen kaikilla paikoilla.

Ylisuuret matkatavarat viedään lentokoneen ruumaan ja merkitään matkakohteen sisältävällä lapulla.

Matkustajat vastaavat itse kaikista Icelandairin lentokoneen matkustamoon otettavista käsimatkatavaroista ja siitä, että he sijoittavat ne edessä olevan istuimen alle tai matkatavarahyllyyn.

Mitä kirjattaviin matkatavaroihin ei kannata laittaa?

Kirjattaviin matkatavaroihin ei kannata laittaa mitään särkyviä tai pilaantuvia tuotteita, rahaa, avaimia, koruja, sähkölaitteita, jalometalleja tai hopeatavaroita, kauppa- tai arvopapereita, liiketoimintaan liittyviä asiakirjoja, arvoesineitä, lääkkeitä
tai reseptejä, passeja tai muita henkilöllisyystodistuksia.

Yhdysvaltoihin tai Yhdysvalloista lentäviä matkustajia kehotetaan tutustumaan kirjattavien matkatavaroiden lukitsemista ja TSA:n lukkoja koskevia (US Transportation Security Administration -viraston) rajoituksia. Tämän lisäksi sytyttimiä tai tulitikkuja ei saa kuljettaa kirjattavissa matkatavaroissa tai käsimatkatavaroissa millään Yhdysvaltoihin tai Yhdysvalloista suuntautuvilla lennoilla. Säännöt löytyvät kokonaisuudessaan TSA:n internet-sivustolta.