25. maaliskuuta 2001 Islanti liittyi Shengen-yhteistyöhön yhdessä neljäntoista muun Euroopan valtion kanssa. Tällä hetkellä Schengen yhteistyössä on 26 jäsenvaltiota. Kaikki EU valtiot kuuluvat Schengenin piiriin, paitsi Iso-Britannia, Irlanti, Romania, Kroatia ja Bulgaria. EEA valtiot, Islanti ja Norja kuuluvat myös Schengeniin.

Schengen-yhteistyön tavoitteet

  • Varmistaa henkilöiden vapaa liikkuminen osallistujavaltioiden rajojen yli.
  • Vahvistaa taistelua kansainvälistä rikollisuutta vastaan parantamalla poliisiyhteistyötä osallistujavaltioiden välillä.

Miten Schengen-sopimus vaikuttaa matkustukseen Islantiin tai Islannin kautta?

Schengen-alueella matkustavat erotetaan muihin kuin Schengen-valtioon matkustavista tai sellaisesta valtiosta tulevista matkustajista.

  • Schengen-valtioiden välillä matkustaville ei ole rajavalvontaa.
  • Islantiin muualta kuin Schengen-valtiosta matkustavat tai Islannin kautta Schengen-valtioon matkustavat:
    • Euroopan unionin jäsenvaltioiden kansalaisille ja Islannin sekä Norjan kansalaisille suoritetaan rajavalvonta heidän saapuessaan Islantiin (henkilöllisyyden ja matkustusasiakirjan tarkistus). Pidä passisi tai muu virallinen matkustusasiakirja saatavilla saapuessasi terminaalin rajavalvonta-alueelle.
    • Muiden valtioiden kansalaisille suoritetaan rajavalvonta Islantiin saavuttaessa (henkilöllisyyden tarkistus, matkustusasiakirjat, mukaan lukien viisumi tai oleskelulupa jos tarpeen, paluulippu, toimeentulo ja syy matkustukseen). Pidä asianmukaiset asiakirjat valmiina saapuessasi terminaalin rajavalvonta-alueelle.
  • Matkustajille transitissa-/transitmatkustajille Iso-Britanniaan tai Irlantiin muualta kuin Schengen-valtiosta ei suoriteta rajavalvontaa Leifur Eiriksson -lentoterminaalissa. Iso-Britannia ja Irlanti eivät ole Schengen-yhteistyön täysjäseniä, ja näin ollen rajavalvonta tapahtuu ko. maahan saavuttaessa. Jos matkustaja päättää poistua määritellyltä Non-Schengen alueelta Schengen alueelle, rajavalvontatarkistukset astuvat voimaan.

Näille matkustajille on varattu erikoisalue terminaalin katutasossa palvelu- ja kauppatiloineen. Matkustajia pyydetään olemaan menemättä rajavalvonta-alueelle, mikäli he matkustavat Non-Schengen alueelle/alueelta.

Islannista Iso-Britanniaan ja Irlantiin matkustaville suoritetaan poistumistarkistus, mikäli he poistuvat määrätyltä terminaalin Non-Schengen alueelta.

Standardoitu viisumi korvaa nykyisen järjestelyn.

Standardoitu Schengen-viisumi on voimassa matkustukseen kaikkiin Schengen-sopimusvaltioihin. Näin ollen erityisviisumia Islannissa käyntiin ei tarvita.

Islannin suurlähetystöt eivät enää myönnä viisumeita. Jos Islanti on matkan pääkohde, viisumia voidaan anoa muiden Schengen-valtioiden suurlähetystöissä yli 100 paikassa maailmassa, jotka myöntävät viisumeita Islannin puolesta.

Schengen-sopimus ei muuta rajavalvontaa koskevia sääntöjä Schengen-alueen rajoilla! Schengen-maasta Islantiin matkustavien on noudatettava samoja sääntöjä kuin aiemminkin koskien verollisten tuotteiden tuontia ja läpikäytävä perinteinen tullitarkastus maahan saapuessaan. Paikallisia tullilakeja sovelletaan kussakin kohteessa.

Hae Schengen viisumia osoitteessa www.eurovisa.info