Passi ja muut vaadittavat matkustusasiakirjat

Matkustajan vastuulla on kerätä tarpeelliset tiedot ja hankkia tarvittavat matkustusasiakirjat ja viisumit, jotka hän tarvitsee kohdemaahan.

Yleisesti ottaen kaikilla matkustajilla, mukaan lukien Yhdysvaltojen kansalaiset, on oltava voimassa oleva ja ei-vanhentunut passi.

Kaikilla matkustajilla, paitsi Yhdysvaltojen kansalaisilla, on myös oltava voimassa oleva ja ei-vanhentunut viisumi, paitsi seuraavilla:

 1. laillisesti pysyvästi Yhdysvalloissa asuvat, joilla on voimassa oleva I-551 Permanent Resident Card -kortti (Vihreä kortti);
 2. Kanadan kansalaiset, jotka tulevat Yhdysvaltoihin liike-/turistimatkalle; ja
 3. matkustajat, joiden on sallittu tulla Yhdysvaltoihin Visa Waiver -ohjelman (VWP) perusteella - ks. tiedot alla.

Matkustajan vastuulla on kerätä tarpeelliset tiedot ja hankkia tarvittavat matkustusasiakirjat ja viisumit, jotka hän tarvitsee kohdemaahan. Lisätietoja on saatavissa suurlähetystöjen verkkosivuilla, the U.S. Department of State ja the Customs and Border Protection Agency.

Huomioithan, etta viisumin käsittelyssä ja saamisessa voi mennä aikaa (joskus jopa viikkoja).

Pääsyvaatimukset Yhdysvaltoihin  vaihtelevat siitä, onko matkustaja Yhdysvallan kansalainen, onko matkustajalla laillinen ja pysyvä asuinpaikka Yhdysvalloissa tai onko matkustaja turisti ulkomaan kansalaisuudella. On myös eri  vaatimuksia tunnistuksen, viisumeiden ja asiakirjojen väliläl eri maista tulevilla matkustajilla. Tarkempaa tietoa löydät Yhdysvaltojen suurlähetystön ja Yhdysvaltojen tulli- ja rajavartioston verkkosivuilta. 

Yhdysvaltojen laki vaatii, että Icelandair kerää tietyt tiedot kaikista matkustajista (mm. yhdysvaltojen kansalaiset, lailliset pysyvät asukkaat, viisuminhaltijat ja VWP-matkustajat).

Viisumimatkustajien on täytettävä I-94-maahantulolomake ennen Yhdysvaltoihin saapumistaan. Lomakkeen tiedot löytyvät the Customs and Border Protection (CBP) verkkosivustolta.

Tulli- ja maahanmuutto lomakkeet Yhdysvaltoihin jaetaan koneissa lennon aikana. Lisätietoja lomakkeista löydät istuintaskuissa olevasta Icelandairin lehdistäkohdasta Icelandair info.

U.S.-Visit  ohjelman mukaan Yhdysvaltojen viranomaiset keräävät tietyt tiedot vierailijoilta Yhdysvaltoihin saavuttaessa. Ks. linkki: http://www.dhs.gov/files/programs/usv.shtm

Passien on oltava voimassa kuusi kuukautta siitä päivämäärästä, jolloin matkustaja poistuu Yhdysvalloista, paitsi seuraavissa tapauksissa: Yhdysvallat on allekirjoittanut sopimukset näiden maiden kanssa ja asettanut ne niin sanotulle ”Six Month Club” -listalle. Kun kyseinen sopimus on voimassa, passin tulee olla voimassa vain matkan aiotun keston ajan, Yhdysvalloista poistumispäivämäärään asti, mutta ei kuutta kuukautta sen jälkeen. Lisätietoja on seuraavilla sivustoilla: U.S. Department of State Foreign Affairs Manual Volume 9 - Visas ja Travel.State.Gov. Suomi on Six Month Club -listan jäsen. 

Jos matkaohjelma sisältää pysähdyksen Yhdysvalloissa lentokentällä ennen lopullista määränpäätä, matkustajan on mentävä passitarkastuksen läpi, noudettava matkatavaransa, mentävä tullitarkastuksen läpi ja jatkettava seuraavan lennon lähtöselvitykseen.

Visa Waiver- Ohjelma (VWP)

Visa Waiver -ohjelma (VWP) sallii tiettyjen maiden kansalaisten matkustaa Yhdysvaltoihin turisti- tai liikematkalle enintään 90 päivän ajaksi ilman viisumia. Kaikki maat eivät ole mukana VWP:ssä. Tähän ohjelmaan liittyy joitakin rajoituksia ja ehtoja alla esitetyn mukaisesti.

Yhdysvaltoihin VWP:n puitteissa matkustavilla on ennen Yhdysvaltoihin saapumista oltava voimassa oleva lippu vahvistetulle paluu- tai jatkolennolle Yhdysvalloista 90 päivän kuluessa Yhdysvaltoihin saapumisesta. Jatkolento Kanadaan, Meksikoon, Bermudalle ja tai Karibianmerelle on riittämätön tämän vaatimuksen täyttämiseksi, paitsi jos matkustaja on laillinen asukas jossakin näistä maista.

Matkustettaessa Kanadaan Yhdysvallan kautta, henkilö tarvitsee paluulipun Kanadasta tai Yhdysvalloista 90 päivän sisällä  saapumisesta  Kanadan viisumista tai opiskeluluvasta huolimatta .

01. huhtikuuta 2016 alkaen kaikilla matkustajilla on oltava e-passi, jotta viisumivapausohjelmaa (VWP) voidaan käyttää. E-passiin on upotettu elektroninen siru, joka sisältää tietoja, kuten digitaalisen valokuvan, sormenjäljet ja passinhaltijan allekirjoituksen.
Siru sisältää myös samat tiedot, jotka ovat tietosivun alalaidassa olevassa koneluettavassa osassa, jossa on passin keskeiset tiedot merkittynä kirjaimin, numeroin ja < -merkein. E-passin tulee olla koneellisesti luettava.
Lapsilla on oltava oma passi päästäkseen Yhdysvaltoihin viisumivapausohjelman (VWP) puitteissa.

KAIKILLA Visa Waiver -ohjelman (VWP) puitteissa Yhdysvaltoihin matkustavilla on oltava mukanaan voimassa oleva passi. Passin on oltava voimassa koko matkan ajan, mukaan lukien Yhdysvalloista poistumispäivänä.

Muiden matkustajien passi on oltava voimassa 6 kuukautta matkan päätymisen jälkeen. Katso lisätietoja seuraavilta verkkosivuilta: Travel.State.Gov, U.S. Department of State Foreign Affairs Manual Volume 9 - Visas ja CBP Six-Month Club updates.

Jos passi myönnettiin 26. lokakuuta 2006 tai sen jälkeen, passissa on oltava elektroninen siru (e-passi). Riippumatta myöntämispäivästä, lapsilla on oltava omat passit, jotka täyttävät yllä olevat vaatimukset Yhdysvaltoihin saapumiselle VWP.n alaisuudessa.

Yhdysvaltojen turvallisuusministeriön Department of Homeland Security ilmoitti 21.1.2016 muutoksista Visa Waiver -ohjelman (VWP) 

Matkustajat viisumivapautusohjelman maista eivät voi enää hakea tai tulla hyväksytyksi Yhdysvaltoihin Visa Waiver -ohjelman (VWP) piiriin, jos he ovat

 • matkustaneet tai oleskelleet Iranissa, Irakissa,Sudanissa tai Syyriassa 01.3.2011 jälkeen
  (poikkeuksena matkat diplomaattista tai sotilaallistarkoitusta varten)
 • tai ovat Iranin, Irakin, Sudanin tai Syyrian kansalaisia.

Electronic System Travel Authorization (ESTA)

Kaikkien Yhdysvaltoihin VWP:n alaisuudessa matkustavien on hankittava sähköisen järjestelmän matkustusvaltuutus ennen matkalle lähtöä. ESTA-anomukset voidaan tehdä seuraavalla verkkosivustolla: https://esta.cbp.dhs.gov

HUOMAA: Yhdysvaltojen viranomaisilta saadun ilmoituksen mukaan  VWP-maiden matkustajien matka maahan voidaan evätä, jos heillä ei ole voimassa olevaa ESTA-valtuutusta tai he eivät ole esittäneet viisumia ennen lennolle lähtöä. Rikkomukset voivat johtaa rangaistuksiin ja muiden määräysten mukaisiin toimenpiteisiin.

Matkustajan tulee toimittaa hakemuksensa verkossa vähintään 72 tuntia ennen lähtöä. Useimmissa tapauksissa hakemus käsitellään välittömästi ja vastauksen saa heti verkossa.

8. syyskuuta 2010 alkaen kaikkien Visa Waiver -ohjelmamaista Yhdysvaltoihin matkustajien on maksettava 14 dollarin maksu lähettäessään ESTA-anomuksensa ESTA-verkkosivustolla (https://esta.cbp.dhs.gov) . Luotto- tai maksukorttimaksua edellytetään.

Kun anomus on hyväksytty, se on voimassa kaksi vuotta. Tämän jälkeen ainoastaan vaaditut matkustustiedot on päivitettävä järjestelmässä ennen lähtöä. Nämä tiedot ovat:

 • lähtökaupunki
 • lennon numero
 • osoite Yhdysvalloissa

More detailed information can be found on your local U.S. embassy website or at US. Department of Homeland Security site. Also on Welcome to Esta the Official U.S. Government Web Site

Kelvolliset maat

Visa Waiver -ohjelman maat: Tällä hetkellä 36 maata osallistuu Visa Waiver -ohjelmaan alla luetellun mukaisesti:

Visa Waiver -ohjelma - osallistuvat maat
Andorra Islanti Norja
Australia Irlanti Portugali
Austria Itävalta San Marino
Belgia Japani Singapore
Brunei Liechtenstein Slovenia
Tanska Luxembourg Espanja
Suomi Monako Ruotsj
Ranska Alankomaat Sveitsi
Saksa Uusi-Seelanti Yhdistynyt kuningaskunta
Malta Tšekin tasavalta Viro
Unkari Latvia Liettua
Slovakian tasavalta Etelä-Korea Kreikka
Taiwan    

Alkaen 20. tammikuuta 2010, seuraavien maiden kansalaiset voivat saapua Yhdysvaltoihin VWP:n puitteissa: Andorra, Itävalta, Australia, Belgia, Brunei, Tanska, Suomi, Ranska, Saksa, Islanti, Irlanti, Italia, Japani, Liechtenstein, Luxembourg, Monako, Alankomaat, Uusi-Seelanti, Norja, Portugali, San Marino, Singapore, Slovenia, Espanja, Ruotsi, Sveitsi, Yhdistynyt kuningaskunta (Yhdistyneen kuningaskunnan passit: Vain ne brittiläisen passin omistajat, jotka ovat "Ison-Britannian kansalaisia" tai "Ison-Britannian alamaisia - asuinpaikkaoikeudella", voivat matkustaa VWP:llä. Kaikkien muiden brittiläisten passien omistajat eivät täytä vaatimuksia).

Myös seuraavat kahdeksan maata ovat nyt VWP kelpoisia: Tšekin tasavalta, Viro, Unkari, Latvia, Liettua, Malta, Korean tasavalta ja Slovakian tasavalta. Näiden kahdeksan maan kansalaisilla on oltava integroidulla sirulla varustettu passi (e-passi) päästäkseen Yhdysvaltoihin VWP:n alaisuudessa - riippumatta passin myöntämispäivästä. Lopuksi, alkaen 5. huhtikuuta 2010, myös Kreikan kansalaiset ovat kelvollisia VWP:hen, edellyttäen, että heillä on e-passi, jonka on myöntänyt aikaisintaan 26. elokuuta 2006 AEA AA-NCP (Kreikan poliisi)

Matkustajia pyydetään ottamaan yhteys kotimaassaan passeja myöntävään viranomaiseen lisätietoja varten omista passeistaan.

Maahanmuutto ja kansalaisuuslain artikkelin 273 mukaan matkustajat, jotka matkustavat USA:n WVP:n kanssa ilman e-passia, on maksettava $3,300 sakot.

Visa-waiver program (VWP) yhteenveto maahantulon edellytyksista

Tullessaan Yhdysvaltoihin WVP:lla, matkustajan taytyy:

 • Olla kansalainen WVP ohjelmaan kuuluvasta maasta
 • Olla voimassaoleva koneluettava passi (e-passi)
 • Luvallinen oleskelu on 90 paivaa tai vähemmän, jos matkan tarkoitus on liike – tai vapaa-ajanmatka.

Voimassa oleva lippu vahvistetulle paluu- tai jatkolennolle Yhdysvalloista 90 päivän kuluessa Yhdysvaltoihin saapumisesta.

Viisumivapaaohjelman matkustajien oleskelua maassa ei voida pidentää yli 90 päivää, eikä sitä voi lisätä toiseen oleskeluaikaan.

Matkustajat, jotka eivät täytä yllämainittuja vaatimuksia tarvitsevat viisumin USA:n.

Viisumin puuttuessa matkustajalta voidaan evätä koneeseen/ maahan pääsy ja vaatia mahdollisesti rahallista korvausta.

Additional information can be found on the U.S. State Department website